Aldi Mama nature citroenconcentraat

** Update 8/12: Aldi heeft foodwatch beloofd dit product aan te passen: ze gaan er echt citroensap van maken, geen verdunning meer, gerealiseerd in de lente van 2018**

Als je ‘citroenconcentraat’ koopt, verwacht je extra geconcentreerd citroensap. Maar Aldi verkoopt knollen voor citroenen: het is helemaal geen concentraat. Integendeel, het sap is juist sterk verdund. De kleine lettertjes van de ingrediëntenlijst leren dat er maar 20% citroensap in zit. De overige 80% is water met wat aroma en citroenzuur. 

Je moet er maar opkomen: een verdund product concentraat noemen.

Normaal heten dergelijke producten gewoon citroensap. ‘Sap’ is echter een wettelijk beschermde term en mag alleen worden gebruikt voor producten die voor 100% uit sap bestaan. Aldi moest dus een andere naam bedenken. ‘Concentraat’ klinkt goed, en nóg belangrijker: de claim ‘concentraat’ is niet wettelijk beschermd, waardoor Aldi dit product volgens de wet géén sap, maar wél ‘concentraat’ mag noemen.

Probleempje voor Aldi is daarmee wel dat dit natuurlijk juist geen concentraat is. Ach kom: alles voor de verkoopcijfers, toch? Nog een plakkertje biologisch op dit aangezuurde water, zodat het nog extra kwaliteit suggereert, en klaar is Aldi.

“Veel rendement. Verdund gebruiken,” adviseert Aldi je nog op het etiket. Wij geloven wel dat het Aldi veel rendement oplevert als ze water als biologisch citroensap verkoopt. Dat verdund gebruiken heeft Aldi al heimelijk voor je geregeld…

 
Meld je aan voor de nieuwsbrief
abonnees:

Blijf op de hoogte van onze campagnes, e-mailacties en ander nieuws.

Wij zijn foodwatch


Samen met consumenten vechten wij voor jouw rechten! Doe je mee?