Vraag de diëtist: val ik af van koolhydraatarm brood?

Vraag de diëtist: val ik af van koolhydraatarm brood?

'Ik heb gehoord dat ik beter koolhydraatarm brood kan eten in plaats van "normaal" volkoren brood als ik wil afvallen. Klopt het dat hier minder koolhydraten inzitten en val ik hier van af?'

Antwoord

Koolhydraatarm brood is brood waar een verlaagd koolhydraatgehalte in zit. Wettelijk gezien mag je pas zeggen dat brood een verlaagd koolhydraatgehalte heeft als er tenminste 30 procent minder koolhydraten in zitten dan een vergelijkbare (gangbare) broodsoort. Koolhydraatarm brood bevat gemiddeld tussen de 15-30 gram koolhydraten per 100 gram. Een gewone/gangbare broodsoort bevat gemiddeld tussen de 40-50 gram koolhydraten per 100 gram.

Je zult misschien verwachten dat koolhydraatarm brood minder calorieën bevat dan gewoon brood. Dit is echter niet waar. Meestal is een deel van het tarwemeel in koolhydraatarm brood vervangen door sojameel. Sojameel heeft een hoger eiwitgehalte en een lager koolhydraatgehalte. Daarnaast wordt er vaak extra olie, margarine en andere vetrijke ingrediënten aan het brood toegevoegd (om de structuur te verbeteren). Voorbeelden hiervan zijn lijnzaad, zonnebloempitten, maar soms ook palmvet of geharde sojaolie.1-2 Samen zorgt dit ervoor dat koolhydraatarme broodsoorten vaak meer calorieën bevatten dan gewoon brood.

Voedingsinformatie

Voedingswaarde per 100 gram= +/- 3 boterhammen

Note: Deze voedingsinformatie is slechts een indicatie. De voedingswaarde verschilt per broodsoort en fabrikant.

Conclusie

Het klopt dat er minder koolhydraten zitten in koolhydraatarm brood. Het bevat echter vaak meer calorieën en vet dan gewoon brood en dit wordt door menig consument over het hoofd gezien. Dit wil niet zeggen dat alle vetten ongezond zijn en dat je bij afvallen alleen op de calorieën moet letten. In vele bekende diëten ligt echter de nadruk op koolhydraatarm (waarin vaak geen onderscheid wordt gemaakt in de bron van de verschillende koolhydraten).

Voedingsproducenten spelen hier natuurlijk maar al te graag op in, waardoor koolhydraatarm brood steeds breder verkrijgbaar is. Zelf ben ik van mening dat we in Nederland nog steeds veel te veel graanproducten (tarwe) en veel te weinig andere bronnen van koolhydraten consumeren.

Het zou beter zijn als we de snelle koolhydraten in al onze frisdranken, koekjes, snoep, chips en chocolade laten staan. En daarnaast de (iets) langzamere koolhydraten in onze rijst, boterhammen, pasta en aardappelen grotendeels vervangen door langzame koolhydraten gecombineerd met vezels; dus groenten en fruit. 

Regelmatig beantwoorden experts op verschillende gebieden een vraag van een consument op de foodwatch-website. Deze vraag is beantwoord door (sport)diëtist en lifestyle coach Ruben Snelders. Zelf eet hij het liefst zo natuurlijk mogelijk. Net als foodwatch, is Ruben van mening dat je alleen een bewuste en gezonde keuze kunt maken als je eerlijke informatie krijgt over wat je eet en drinkt.

Help mee!

Wij kunnen ons werk uitsluitend doen dankzij donateurs zoals jij. Met jouw maandelijkse bijdrage kunnen wij meer onderzoek doen, meer lobbyen en meer campagne voeren om de misleiding te stoppen. Samen staan we voor eerlijk eten. Word vandaag nog donateur!