De reactie van Kellogg's

Vragen die door foodwatch zijn gesteld, die Kellogg's tot op heden slechts gedeeltelijk heeft beantwoord

1. Hoe lang is de Frosties reep al op de markt?
Geen antwoord.

2. In hoeverre is er een verband tussen dit product en de Frosties ontbijtgranen? Bijv. t.a.v. de basisingredienten?
Geen antwoord.

3. Voor welke doelgroep (leeftijd) zijn Frosties repen ontwikkeld? Wat is bijv. de doelgroep van het character Tony?
Geen antwoord.

4. Kellogg's is t.a.v. Frosties in reclame en verpakkingsuitingen gericht op kinderen: waarom staat een DV-richtlijnen tabel weergegeven op de verpakking die uitgaat van de voedingsbehoeften van een volwassen vrouw?
Op de verpakking staat inderdaad een DV-richtlijnentabel weergegeven die uitgaat van de voedingsbehoeften van een volwassen vrouw. Bij de keuze voor DV is bewust gelet op het behouden van de eenvoud zodat de consument verschillende producten ook goed met elkaar kan vergelijken. Voor kinderen geldt per leeftijdsjaar een andere energiebehoefte, met name omdat kinderen groeien. Een gemiddelde dagelijkse voedingsrichtlijnen voor kinderen is daardoor niet goed mogelijk. Verschillende dagelijkse voedingsrichtlijnen per leeftijdsjaar zouden het systeem te complex en onduidelijk maken.

5. Wat is de omzet van Frosties repen op jaarbasis? En in Nederland? Hoe groot is het marketingbudget in verhouding tot deze omzet?
Geen antwoord.

6. Waarom worden op de voorkant van de verpakking tarwehalmen vertoond terwijl er geen ander graan in zit dan mais?
De verpakking van Frosties ontbijtgranen wordt in meerdere Europese landen gebruikt. De zon-gele balk met Kellogg's logo en tarwe-halmen is een standaard afbeeldingen die Kellogg's regelmatig gebruikt.

7. Waarom zijn Frosties repen volgens u een dagelijks evenwichtig vier- uurtje zoals op de verpakking te lezen is?
Geen antwoord.

8. Waarom heeft Kellogg's de term "Kellogg's maisvlokken" geintroduceerd, waarmee mais, suiker, gerstmoutaroma, en zout onder maisvlokken worden geschaard? Waarom is niet aangegeven hoeveel mais er in zit? Hoeveel betreft dit?
Frosties repen bestaan voor 39% uit Corn Flakes ontbijtgranen (dat is
38% maïs).

9. Op de verpakking staat onder de afbeelding van een frostie- reep een afbeelding van een knijpfruit appel. Kunt u uitleggen waarom?
Geen antwoord.

10. Het product bevat veel suiker (6 soorten en gelijk aan bijna 2 suikerklontjes per reep). Het Voedingscentrum plaatst een tussendoortje met deze hoeveelheid suiker in de categorie "bij uitzondering". U weet dat onder kinderen de toename van overgewicht en obesitas veroorzaakt wordt door o.a. te veel toegevoegde suikers in het dagelijkse menu. Bent u het er dan ook mee eens dat dit product te veel suiker bevat en ongeschikt is voor kinderen?
Kellogg's biedt de consument een breed assortiment van verschillende producten aan en is transparant over de gebruikte ingrediënten en voedingswaarden (zowel in de voedingswaardentabel als op de voorkant van de verpakkingen in de vorm van GDA's) van haar producten. De consument kan te allen tijde kiezen voor producten die het best in zijn voedingspatroon passen. Zo hebben we producten met veel vezels, zonder toegevoegd zout, zonder toegevoegd suiker, etc. Ook voor de Frosties graanrepen geldt dat de hoeveelheid calorieën, suiker, vet en zout per portie duidelijk staat aangegeven op de voorkant van de verpakking.

11. Een Frostie- reep bevat veel verzadigd vet. Het Voedingscentrum plaatst deze hoeveelheid voor een tussendoortje in de categorie "bij uitzondering". Als een kind 1 Frostiereep consumeert, krijgt hij 13% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid binnen. Bent u het ermee eens dat dit veel is voor een tussendoortje en daardoor minder geschikt is voor kinderen?
Geen antwoord.

12. Waarom voegt Kellogg's een reeks B- vitamines, vitamine D, calcium en ijzer toe terwijl er alleen aanwijzingen bestaan dat kinderen meer vitamine D zouden moeten binnen krijgen?
Kellogg's voegt vitamines, calcium en ijzer toe omdat er indicaties zijn uit Europese voedselconsumptiepeilingen en ook de Nederlandse voedselconsumptiepeilingen (VCP van het RIVM) dat kinderen over het algemeen nog te weinig voedingstoffen binnenkrijgen. Voor wat betreft het toevoegen van vitamines, calcium en ijzer voldoen wij aan alle wettelijke vereisten voor de productie van voedingsmiddelen.

13. In Frosties repen zit per 100 gram 0,75 gram zout. Voor kinderen van 4 tot 10 jaar, die maar 4 tot 5 gram per dag mogen consumeren is dit veel. Wat is de reden dat er zo veel zout zit in een zoet product als Frosties repen?
Een Frosties reep (25gr) bevat 0,2 g zout. 3% van de dagelijkse voedingsrichtlijn. Dit staat ook op de voorkant van de verpakking. U gaat in uw e-mail uit van een portie van 100 g. Dat zijn 4 repen ipv 1 reep. De hoeveelheid zout in een Frosties' reep is te vergelijken met de hoeveelheid zout in een boterham.

14. Als bedrijf geeft u de indruk gezonde voeding voor kinderen hoog in het vaandel te houden. Wat is de reden dat u een product in uw assortiment toevoegd dat ongezond is voor kinderen en dat zelfs door het voedingscentrum wordt aangeraden alleen bij uitzondering te consumeren?
Geen antwoord.

15. Waarom Kiest u ervoor de bevochtigingsmiddelen (E420 en E422), de kleurstof (E170) en de anti- oxidanten (E304 en E307) niet met het E- nummers weer te geven in de ingredientenlijst?
Geen antwoord.

16. Van welk vet is palmitinezuur uit het anti- oxidant Ascorbylpalmitaat afkomstig?
Geen antwoord.

17. In Kellogg's Special K is ijzer in de vorm van ijzerpoeder toegevoegd. In welke vorm is ijzer toegevoegd in Frostiesrepen?
Geen antwoord.

18. Welke aroma's zijn toegevoegd aan het product?
Geen antwoord.

19. De "key core brand characteristics" van Kellogg's zijn Kwaliteit en Voedingswaarde. Kunt u uitleggen hoe deze 2 aspecten te verenigen zijn met de ingredienten van de Frostiesreep?
Geen antwoord.

20. Zijn de ingredienten in Frosties repen op een duurzame manier gesourced?
Geen antwoord.

21. Zitten er nog ingrediënten in dit product die niet in de ingrediëntendeclaratie zijn genoemd omdat het een dermate klein percentage betreft of omdat het niet is toegevoegd maar wel is ontstaan agv het productieproces? Bijvoorbeeld acrylamide?
Geen antwoord.

22. Is het product geschikt voor vegetariërs/mensen van Hindoestaanse of joodse afkomst?
Frosties repen zijn geschikt voor vegetariërs. Frosties repen zijn niet Kosher. Er is geen rekening gehouden met de voedingsregels van het Hindoeïsme.

23. Waaruit bestaat de verpakking van Frosties? Is het karton gerecycled en bevat de inkt van de verpakking minerale olie?
Geen antwoord.

24. Welke plastics zijn er in de verpakking van de reepjes zelf verwerkt?
Geen antwoord.

25. Is er Bisphenol A (BPA) in de verpakking verwerkt?
Geen antwoord.

26. Waarom geeft Kellogg's voorlichting en sponsort initiatieven voor een betere gezondheid van kinderen? Hoe verenigt Kellogg's dit met de verkoop van ongezonde producten als Frosties en hoeveel budget wordt hiervoor uitgetrokken?
Geen antwoord.

27. Op www.zorgvuldigereclame.nl geeft u aan alleen naar kinderen tussen de 7 en 12 jaar te communiceren als de producten waarover wordt gecommuniceerd aan speciale voedingskundige criteria voldoen. Mogen wij uw speciale voedingskundige criteria inzien?
Wij maken geen reclame (TV, Radio, Print en Internet) richting kinderen onder de 7 jaar. Wij adverteren (TV, Radio, Print en Internet) alleen richting kinderen tussen de 7 en 12 jaar indien de producten aan specifieke criteria voldoen. Deze criteria staan op de site van de FNLI http://www.fnli.nl/zorgvuldigereclame/kelloggs.html en hebben in
Nederland betrekking op onze ontbijtgranen. Voedingskundige voorwaarden
waaraan ontbijtgranen per portie moeten voldoen:
- Niet meer dan 200 calorieën
- Niet meer dan 2 gram verzadigde vetzuren
- Geen transvetten
- Niet meer dan 230 mg natrium
- Niet meer dan 12 gram suiker

Als wij adverteren richting kinderen tussen de 7 en 12 jaar, dan doen wij dat als een ontbijt met ontbijtgranen te vergelijken is met een ontbijt bestaande uit een boterham met jam en een glas melk.

In NL adverteren (TV, Radio, Print en Internet) wij NIET voor repen en snacks naar kinderen onder de 12. We hebben geen aparte voedingskundige criteria t.a.v. reclame voor tussendoortjes/repen.

28. Waarom is uw Nederlandse website al zo lang offline?
Onze corporate Kellogg website voor Nederland is momenteel onder revisie. Dit zal nog enkele weken duren.

29. Indien u dit product niet meer richting kinderen zou mogen marketen, zou het voor u dan nog interessant zijn om dit product te verkopen?
Geen antwoord.

Word donateur!

Als je echt eerlijk, veilig en gezond wilt eten, moet je zelf in actie komen. Samen met foodwatch sta je sterker: wij organiseren jouw protest. En foodwatch staat sterker dankzij jou. Word nu donateur!Laatste update 25 April 2014


 
Meld je aan voor de nieuwsbrief
abonnees:

Blijf op de hoogte van onze campagnes, e-mailacties en ander nieuws.

Wij zijn foodwatch


Samen met consumenten vechten wij voor jouw rechten! Doe je mee?